Behandelingen in Greifswald

Behandelingen in Greifswald Een aantal Nederlandse patiŽntjes is of wordt behandeld in Greifswald (Duitsland). Vrijwel zonder uitzondering gaat het hierbij om kinderen waarbij neuroblastoom niet of onvoldoende heeft gereageerd op de eerstelijnsbehandeling (bestaande uit chemotherapie, operatie(s), hoge dosis chemotherapie en bestraling), of om patiŽnten waarbij neuroblastoom is teruggekomen.

Voor deze groep bestaat geen standaardprotocol voor verdere behandeling, noch in Nederland, noch elders. Nederlandse oncologen adviseren voor deze patiŽnten therapie in het kader van een studie voor nieuwe medicijnen of therapie waarvan een anti-neuroblastoom effect van is aangetoond. Op dit moment loopt bijvoorbeeld in Nederland een studie met een combinatie van MIBG-therapie met chemotherapie (Gemcytabine). Effectieve therapieŽn buiten de studie die veel toegepast worden zijn chemotherapiecombinaties met TOpotecan + TEMozolomide (TOTEM), TEMozolomide + IRInotecan (TEMIRI), Cyclofosfamide+Topotecan en ook MIBG zonder chemotherapie is mogelijk.

Experimentele therapieŽn
Ook klinieken buiten Nederland bieden therapieŽn aan. Veel patiŽnten kijken naar klinieken in Greifswald en TŁbingen (ook in Duitsland). Er zijn behandelingen als immunotherapie, RIST-therapie en haplo-transplantatie. Bij de immunotherapie in Greifswald wordt hetzelfde antilichaam gebruikt als in de VS, maar in combinatie met andere medicijnen. Het effect van deze vorm van immunotherapie is, in tegenstelling tot de behandeling in CHOP, nog niet aangetoond (http://www.skion.nl/kbk/Lekeninfo%20Anti-GD2). Daarom adviseren Nederlandse kinderoncologen deelname aan deze studies niet en vergoeden zorgverzekeraars ze ook niet. Dit geldt ook voor de andere behandelingen. In alle gevallen gaat het om langdurige en dure behandelingen, waarvoor gedurende langere tijd regelmatig opname in het ziekenhuis is vereist.

Voor meer informatie over de behandelingen buiten Nederland en de vraag of deze mogelijk van toepassing zouden kunnen zijn voor uw kind, verwijzen wij u naar uw behandelend oncoloog. Alleen hij/zij kan de unieke situatie van uw kind beoordelen.